Balkenbrij

BALKENBRIJ

Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Ingrediënten:
  • 1500 gram bouillon
  • 400 gram boekweitmeel
  • 20 gram keukenzout
  • 12 gram balkenbrij kruiden*

Instructies

  • Leg het volgende klaar:
  • Een garde, een grote stevige houten (of harde kunststof) roerlepel, een vierkant of rechthoekige glazen schaal van minimaal 2 liter inhoud, een stevige spatel.
  • Bereiding:
  • Breng in een grote kookpan de bouillon aan de kook en strooi met kleine beetjes, terwijl je met een garde goed doorroert, ongeveer 10% van het boekweitmeel in de hete bouillon.
  • Laat het vuur redelijk hoog staan zodat de temperatuur in de pan tegen het kookpunt blijft.
  • Blijf goed doorroeren tot het meel helemaal opgelost is.
  • Strooi vervolgens weer een klein deel van het meel in de pan en roer dit ook weer door tot het helemaal opgenomen is.
  • (Als de brij in de pan te dik wordt om het meel met de garde door te mengen, kun je beter verder doormengen met de houten of kunststof lepel.)
  • Herhaal dit tot al het meel op is en de balkenbrij een beetje gaat ploffen.
  • Dat is het teken dat de balkenbrij gaar is.
  • Kiep de balkenbrij in de glazen schaal, strijk de bovenkant mooi glad met een spatel en zet de schaal een paar uurtjes op een koele plaats zodat het snel afkoelt.
  • Dek de schaal vervolgens af met plastic folie, zet de schaal in de koelkast en laat deze een nacht goed doorkoelen.
  • Leg een ruime snijplank bovenop de schaal met de balkenbrij en kiep de schaal met de balkenbrij om zodat de balkenbrij op de plank ligt.
  • Snij er blokken van ca. 8 bij 8 centimeter van.
  • Verpak de stukken in folie zodat je ze nog 2 dagen ik de koelkast kunt bewaren.
  • Goed in folie verpakt zijn deze pakjes in de diepvries enkele weken houdbaar.
  • Als je ze gaat gebruiken snij er dan plakjes van ruim 1 centimeter dikte van en bak deze plakjes aan beide zijden mooi bruin in braadboter.
  • Lekker met een sneetje roggebrood met roomboter. Ook lekker met suiker of stroop.
  • Kook met plezier en geniet van dit oudhollandse gerecht.
  • Kijk voor meer eenvoudig te maken recepten op: www.kokenmetcoenen.nl
  • *Balkenbrijkruiden; Kijk op onze site bij: Zelf kruiden maken