GESTOOFDE RUNDERLAPJES

Ingrediënten:

4 runder stooflapjes van elk ca. 150 gram
150  gram bouillon
100 gram fijngesnipperde rode ui
40  gram tomatenketchup
15 gram stoofvleeskruiden
2 theelepeltjes Franse mosterd
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 70°.
Zet een ruime braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even goed warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Leg de stooflapjes los van elkaar in de pan en bak ze, terwijl je ze rustig door de pan schuift, boven hoog vuur tot de onderzijde goudbruin is.
Draai de lapjes om, bestrooi ze met de helft van de stoofvleeskruiden  en bak ook deze kant goudbruin.
Draai ze om, strooi de rest van de kruiden over het gebraden vlees, neem het vlees uit de pan en leg het op een schaal.
Schuif deze in de oven en hou het vlees warm bij 70°.
Schenk de bouillon bij het achtergebleven braadvet in de pan, zet het vuur hoog, roer de aanbaksels goed los en doe vervolgens de fijngesnipperde ui, tomatenketchup en de mosterd bij in de pan.
Blijf roeren tot de saus tegen het kookpunt komt, temper het vuur naar 30-40 % en leg het vlees terug in de pan.
Sluit het deksel op de pan en laat het gerecht anderhalf uur bij matig vuur zachtjes garen.
Roer regelmatig door de pan zodat het niet aankoekt en schenk af en toe een klein beetje kokend water bij de saus zodat deze niet teveel inkookt.
Neem het vlees als het gaar is uit de pan, leg het op een voorverwarmde schaal en schenk een deel van de saus over het vlees.
Geef de resterende saus apart in een sauskom.

Lekker met gekookte aardappeltjes, aardappelpuree of rijst, met rode kool, bloemkool, broccoli, sperzieboontjes of snijbonen.