Frituren

Hete olie of vet kan vlam vatten.
Een frituurpan vol met olie of vet die vlam vat kan een reëel gevaar zijn.
De oorzaak van ‘een vlam in de pan’ is contact van olie of vet – dat over de rand van de pan loopt – met de hittebron waar op gekookt wordt.

Frituurolie en vet worden veel heter dan kokend water (bijna 2 x zo heet) en kunnen zeer ernstige brandwonden veroorzaken.
Let op dat kinderen, huisdieren en andere personen uit de buurt blijven als u gaat.

Leg van te voren voor de pan die gebruikt wordt een passende, goed afsluitende, deksel klaar.
Is die deksel er niet, dan is de pan ongeschikt om in te frituren!

Doe de pan niet te vol.
Zorg dat er niets in de olie of het vet plonst.
Gebruik daarom een schuimspaan of een mandje om iets in de olie of het vet te doen.

Loop als u aan het frituren bent nooit even weg.
De olie of het vet kan soms ineens gaan schuimen en dan over de rand van de pan lopen.
Als de olie gaat schuimen en omhoog in de pan komt, til het frituurmandje dan op of haal met de schuimspaan datgene wat gefrituurd wordt uit de olie.
Er komt waarschijnlijk te veel vocht uit.
Probeer het als de olie uitgeschuimd is nog een keer,
De oorzaak van het schuimen kan ook oude olie of vet zijn dat vervangen moet worden.