AARDAPPEL GRATIN

Ingrediënten:

1200 gram voorgegaarde aardappelschijfjes
250 gram koksroom
200 gram geraspte kaas
80  gram fijngesnipperd ontbijtspek
80 gram fijn gesnipperde ui
3 eieren
braadboter
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Verwarm de hete lucht oven voor op 200˚.
Spoel de aardappelschijfjes af onder de hete kraan, laat ze in het vergiet goed uitlekken en doe ze dan in een ovenschaal.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit het ontbijtspek samen met de ui tot de ui glazig is.
Schep het bij de aardappelschijfjes en roer het goed door elkaar.
Roer de eieren, de koksroom, zout en peper met een garde door elkaar en schenk het, vanuit de hoeken van de schaal,  gelijkmatig over de aardappelschijfjes.
Bestrooi alles met de geraspte kaas.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de gratin bij 200˚ in  20 minuten goudbruin en gaar.
Kijk regelmatig in de oven, zonder de deur te openen, of het niet te hard gaat.

Tweede methode:

Verwarm de heteluchtoven voor op 200˚.
Spoel de aardappelschijfjes af onder de hete kraan, laat ze in het vergiet uitlekken en doe ze, als ze goed uitgelekt zijn, in een ruime kom.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit het ontbijtspek samen met de uiensnippers tot de ui glazig is.
Doe dit in de kom bij de aardappelschijfjes en voeg vervolgens de geraspte kaas toe.
Schep het geheel goed door elkaar en doe het in een ovenschaal.
Meng de eieren en de koksroom door elkaar en schenk dit vanuit de hoeken gelijkmatig over de schaal.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de gratin in  20 minuten bij 200˚goudbruin en gaar.
Kijk regelmatig in de oven, zonder de oven te openen, of het niet te hard gaat.