HAMLAP-AARDAPPEL SCHOTEL

Ingrediënten:

4 vingerdik gesneden hamlappen van elk ca. 175 gram
500 gram in blokjes gesneden geschilde aardappelen
100 gram gesnipperde ontbijtspek
200 gram fijngesnipperde uien
400 gram in blokjes gesneden, gekookte wortelen
50 gram cocktailuitjes
100 gram witte wijn
100 gram bouillon
braadboter
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Leg de hamlappen in de pan en bak ze, regelmatig schuivend, boven hoog vuur tot de onderzijde mooi bruin is.
Draai de lapjes om, bestrooi ze licht met zout en peper en bak ook deze zijde mooi bruin.
Temper, zodra het vlees bruin is, het vuur en laat het 20 á 30 minuten zachtjes garen met het deksel op de pan.
Draai halverwege het vlees een keer om en schenk er een beetje heet water bij als er teveel braadvocht verdampt.
Neem het vlees uit de pan en leg het op een verwarmde schaal of in de oven bij 70˚.
Zet het vuur weer hoog en bak in het achtergebleven braadvet de in blokjes gesneden aardappelen tot deze half gaar zijn.
Voeg de ui en het ontbijtspek toe.
Laat dit boven matig vuur meefruiten tot de ui glazig is.
Doe vervolgens de cocktailuitjes en de worteltjes bij in de pan en schep dit goed door de aardappeltjes.
Schenk de verwarmde bouillon en de eveneens verwarmde wijn bij het gerecht, roer alles rustig door elkaar en maak het op het op smaak met zout en peper.
Leg de hamlappen er bovenop, sluit het deksel op de pan en laat de alles nog even nagaren.

Lekker met rode bietjes of bruine- of witte bonen.