uiensoep

Ingrediënten:

500 gram grof gesnipperde ui
1 liter warme vleesbouillon
100 gram geraspte belegen boerenkaas
1 klein stokbroodje
15 gram bloem
60 gram koud water
1 ruim mespuntje laurierpoeder
1 mespuntje foelie of nootmuskaat
2 theelepels tijm braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°.
Zet een ruime kookpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Schep de grof gesnipperde ui in de pan, bak deze onder regelmatig roeren tot ze lichtbruin beginnen te kleuren.
Schenk een half kopje heet water bij de ui, temper het vuur, sluit het deksel op de pan en smoor de uien bij matig vuur in een kwartier zachtjes gaar.
Snij in de tussentijd het stokbrood in plakken en rooster deze in de oven tot ze goudbruin zijn.
Maak met een garde van de bloem en het water een bloempapje, schenk dit bij in de pan en roer dit goed door de gesmoorde ui.
Zet het vuur hoog en schenk de warme vleesbouillon bij in de pan en laat alles aan de kook komen.
Roer regelmatig door de pan.
Doe de laurier, foelie en tijm bij de in de pan en maak de soep op smaak met zout en peper uit de molen.
Neem vier grote, ovenvaste soepkommen, leg in elke kom twee sneetjes geroosterd stokbrood en schep de uiensoep daarop.
Strooi de geraspte kaas erover en zet de kommen een paar minuten in de oven totdat de kaas gaat smelten .

Lekker met een kaasbroodje.

Kijk voor het recept van het kaasbroodje op:
Recepten: Diverse recepten.