HAM IN SHERRYSAUS

Ingrediënten:

4 plakken gekookte achterham van elk ca. 150 gram
200 gram runderbouillon
60 gram fijngesnipperde ui 60 gram sherry
30 gram bloem
10 gram koffieroom
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel vers gehakte peterselie
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Bak der plakken ham aan beide kanten goudbruin, neem ze uit de pan leg ze op een bord of schaal en hou ze in de oven warm bij 70°.
Fruit in het achtergebleven braadvet de gesnipperde ui tot deze glazig is en schep de bloem er goed door.
Schenk de bouillon beetje voor beetje onder voortdurend roeren erbij.
Doe er vervolgens ook de tomatenpuree en de sherry bij, blijf goed roeren en doe de koffieroom er als laatste bij.
Temper het vuur iets, blijf roeren, laat de saus twee tot drie minuutjes zachtjes doorkoken en maak hem dan op smaak met zout en peper.
Neem de schaal met ham uit de oven, schenk de saus over de ham en zet de schaal op tafel.
Lekker met gekookte aardappelen en bloemkool.