HAMLAP MET PREI EN DOPERWTJES

Ingrediënten:

1 kilo in schijven gesneden voorgekookte aardappelen
900 gram in blokjes van 2 cm. gesneden varkenshamlapjes
500 gram verse of diepvries doperwten
250 gram gewassen en in ringen gesneden prei
250 gram koksroom
70 gram fijngesnipperde ui
30 gram fijngesnipperd ontbijtspek
20 gram kipkruiden
4 losgeklopte eieren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°.
Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Verdeel het vlees over de bodem van de pan en schep het pas om als de onderzijde bruin is.
Schep het even later weer een keer om en ga zo door tot alles mooi bruin van kleur is.
Bestrooi het met de helft van de kruiden en schep het in een schaaltje.
Doe weer een flinke scheut braadboter in de pan, roer de aanbaksels goed los en fruit het spek en de uisnippers tot der ui glazig is.
Voeg vervolgens de prei, doperwtjes, de aardappelschijfjes en de resterend kruiden toe, schep alles goed door elkaar laat dit een paar minuten goed doorwarmen.
Doe het vlees bij in de pan, schep alles goed door elkaar en doe het in een ovenschaal.
Roer de koksroom en de losgeklopte eieren met de garde door elkaar, schenk dit over de inhoud van de ovenschaal, schuif deze in de oven en laat de schotel bij 180° in 30-40 minuten goudbruin en gaar worden.