N1 RECEPT VAN VANDAAG

Duivelse kip,  Biefstuk met appelsaus
DUIVELSE KIP
Ingrediënten:
500 gram in smalle reepjes gesneden kipfilet10 gram kipkruiden
60 gram uiblokjes
40 gram julienne gesneden ontbijtspek
100 gram sterke kippenbouillon
30 gram Franse mosterd
40 gram bloem
100 gram koud water
flinke scheut witte wijn
zout en peper uit de molen
sambal
braadboterBereiding:

Zet de wokpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe de kipreepjes in de pan, bestrooi ze met de kipkruiden en roerbak ze boven hoog vuur tot ze bruin beginnen te kleuren.
Voeg vervolgens het ontbijtspek en de uiblokjes toe, roer alles goed om en laat het even doorgaren.
Schenk de bouillon erbij, laat alles even lekker doorbraden en temper het vuur iets.
Doe de mosterd bij in de pan en roer alles goed om.
Schenk een flinke scheut witte wijn bij in de pan, zet het vuur weer hoger en laat het gerecht iets inkoken.
Meng de bloem en het koude water met een garde tot een glad bloempapje en bind het gerecht hiermee af.
Temper het vuur en laat het gerecht een klein minuutje nagaren.
Maak de duivelse kip op smaak met zout, peper en sambal.

Kijk voor kipkruiden op:
Recepten-zelf kruiden maken-kipkruiden

BIEFSTUK MET APPELSAUS

Ingrediënten:

500 gram kogel- of haasbiefstuk in vingerdikke reepjes gesneden
100 gram fijngesnipperde kastanjechampignons
400 gram in kleine partjes gesneden appel
30   gram julienne gesneden ontbijtspek
40   gram bloem
100 gram water
flinke scheut appellikeur
braadboter
zout en peper uit de molen

Breiding:

Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Verdeel de biefstuk over de bodem van de pan, laat het even warm worden en roerbak het vlees boven hoog vuur tot het lichtbruin is.
Schep het vlees uit de wokpan en bestrooi de biefstuk met zout en peper.
Doe de champignons, de appelblokjes en het ontbijtspek in het achtergebleven braadvet en roerbak alles boven hoog vuur tot de appelstukjes lichtbruin beginnen te kleuren.
Blus alles af met een flinke scheut appellikeur.
Doe vervolgens de biefstuk terug in de pan.
Klop met een garde water en bloem tot een glad papje.
Laat de inhoud  van de pan aan de kook komen, bind de saus met het bloempapje, temper het vuur iets, en laat alles nog een klein minuutje nagaren.

Lekker met doperwtjes, worteltjes of sla en gebakken aardappeltjes.