RECEPT VAN VANDAAG

NIMWEEGS  STOOFPOTJE

Ingrediënten:

800  gram in blokjes gesneden mager runder stoofvlees
500  gram fijngesnipperde witte ui
250  gram in schijfjes gesneden kastanjechampignons
250 gram warme vleesbouillon (mag ook van een bouillonblokje zijn)
100  gram Hollandse roerbakgroenten
70  gram bloem
120 gram koud water
70  gram tomatenpuree
50  gram cocktailuitjes
40  gram fijngesnipperd ontbijtspek
60  gram braadboter
40 gram fijn gekruimelde peperkoek
10  gram zoutflinke theelepel Franse mosterd
10 gram zout
2 gram witte peper
2 mespuntjes laurierpoeder
mespuntje kruidnagelpoeder
rode wijn

Bereiding:

Zet alle ingrediënten en hulpstoffen klaar voordat je begint met het bereiden van het gerecht.
Meng zout, witte peper, kruidnagelpoeder en laurierpoeder in een schaaltje goed door elkaar.
Snipper de peperkoek met de keukenmachine of staafmixer zeer fijn.
Doe de bloem in een rond schaaltje en roer met een garde het koude water erdoor tot een egaal bloempapje.

Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe de braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin begint te kleuren.
Verdeel het vlees gelijkmatig over de bodem van de pan en laat het aan de onderzijde aanbraden tot het lichtbruin van kleur is.
Roer tijdens het aanbraden niet door het vlees, schep het pas voor de eerste keer goed om als het aan de onderzijde mooi lichtbruin gekleurd is.
Laat het vlees dat nu de bodem bedekt ook weer bruin worden, schep het weer om en herhaal dit tot al het vlees rondom lichtbruin van kleur is.
Strooi het zout/kruiden mengsel over het vlees, schep dit goed door het vlees en voeg vervolgens het gesnipperde ontbijtspek toe.
Laat dit ruim een minuutje meebraden terwijl je het vlees af en toe omschept.
Voeg vervolgens de champignons, roerbakgroenten, cocktailuitjes en de fijngesnipperde ui toe.
Schep alles goed door elkaar en roerbak alles ongeveer twee minuten.
Voeg de mosterd, tomatenpuree en de hete bouillon toe bij het vlees, roer alles goed om, temper het vuur naar ongeveer 20%, sluit het deksel op de pan en laat het vlees bij matig vuur anderhalf tot twee uur zachtjes stoven.
Er moet wel beweging in de pan zijn, het moet een klein beetje pruttelen.
Roer regelmatig door het vlees en voeg af en toe een scheut heet water toe als er teveel van het stoofvocht verdampt.
Voeg na anderhalf uur stoven de peperkoek toe en een flinke scheut heet water bij in de pan.
Schep alles weer goed door elkaar en laat het in een half uurtje door en door gaar worden.
Roer het bloempapje nog even goed door met de garde, zet het vuur hoog en schenk beetje bij beetje het bloempapje bij het gerecht tot het mooi gebonden is. (papje hoeft misschien niet allemaal toegevoegd te worden, het moet geen dikke saus worden)
Tijdens het schenken wel in de pan blijven roeren zodat het bloempapje in een minuut gaar kan worden.
Lekker bij stamppot, sperziebonen, broccoli of met rijst of pasta.

Kook met plezier en geniet van het stoofpotje!