tips: m tot z

Margarine:

Voeg tijdens het smelten van de margarine een stukje roomboter toe. Dan wordt alles mooier bruin.

Mayonaise:

Zelfgemaakte mayonaise schift vrij snel. Roer er een eetl. heet water door, dan is het euvel snel verholpen.
Wilt u een extra luchtige mayonaise, klop er dan vlak voor het opdienen een eiwit door.

Meel:

Voorkom klonteren van meel door het door een trechter bij het beslag te gieten tijdens het roeren of mixen. Ook een beetje zout door het meel helpt tegen klonteren. Vul een suikerstrooier of was bevochtiger met meel voor het bestuiven van allerlei gerechten die gebakken moeten worden. U voorkomt weer klonteren.

Melk:

Spoel de pan waarin u melk wilt koken, eerst met koud water om. U voorkomt dan aanbranden van de melk.
Overkoken van de melk voorkomt u door de rand van de pan in te smeren met wat boter. Breng de melk al roerende aan de kook en blijf bij het afkoelen ook roeren. De kooksmaak wordt dan voorkomen en u krijgt geen vellen.
Is de melk aangebrand en hebt u een dikke laag in uw aluminium pan, kook er dan een ui in. De laag komt dan vanzelf los. Ook koken met zout wil wel helpen. Zout helpt ook om de aangebrande smaak iets te verzachten.
Met een snufje bakpoeder wordt zure melk weer drinkbaar.
Ansjovis en zoute haring worden minder zout door ze in melk te leggen.

Meloen:

Om de smaak van meloen beter te laten uitkomen kunt u het vruchtvlees met een klein beetje zout bestrooien.

Noten:

Leg verschrompelde noten even in heet, zout water. De schil wordt dan weer glad en u kunt deze er, als het water is afgekoeld, beter afhalen.
Leg noten voor u ze kraakt eerst een dagje in de diepvries. Ze komen dan beter in hun geheel los uit de dop.
Leg hazelnoten en amandelen even onder de grill om ze gemakkelijk van hun bruine velletje te kunnen ontdoen. Stop ze daarna in een plastic zakje en wrijf dit stevig tussen de handen.
Noten zijn gemakkelijk fijn te krijgen door ze in een plastic zakje te bewerken met de deegrol.

Oliebollenlucht:

Laat een kopje azijn in een pannetje water stomen, dan trekt de vette lucht niet door het huis.

Overkoken:

Een klontje boter of een scheutje olie in het kookwater voorkomt het overkoken van aardappelen, macaroni en spaghetti.

Paddenstoelen:

Gooi paddenstoelen nooit in het water om ze schoon te maken. Borstel ze af met een zachte borstel, of wrijf ze schoon met een zacht doekje of keukenpapier.
Zijn ze toch gewassen, laat ze dan eerst uitlekken in een vergiet, dep ze daarna droog met keukenpapier.
Maak van gedroogde paddenstoelen een kruiderij voor soep of saus. Snijd de paddenstoelen in ringen of schijfjes en rijg deze aan een draad om te drogen. Draai de gedroogde stukjes door een pepermolen en bewaar de korrels in een goedgesloten potje.

Paneermeel:

Gerechten die gegratineerd moeten worden, krijgen een prachtig korstje wanneer u wat geraspte kaas door het paneermeel mengt.

Pannenkoeken:

Het bakken van pannenkoeken gaat vlugger als u gesmolten boter of olie door het beslag mengt. U hebt dan ook minder boter of olie voor het bakken nodig. Voorkom klonteren van het beslag door gelijke hoeveelheden bloem en vocht te nemen. Doe alles in een keer bij elkaar en roer goed door. Als het beslag helemaal glad is er eventueel nog wat vocht aan toevoegen.
Om pannenkoeken nog luchtiger te krijgen kunt u wat bier door het beslag mengen.

Peulvruchten:

Erwten worden eerder gaar als u het zout pas na het koken toevoegt.
Groene erwten blijven mooi van kleur als u tijdens het koken een klein schepje suiker toevoegt.
Hebt u geen tijd om peulvruchten te weken, breng dan erwten of bonen in een pan met ruim water(bouillon) aan de kook, laat ze even koken en laat ze dan een uur in het kookvocht staan. Daarna weer doen alsof ze wel geweekt waren.
U kunt ook wat zuiveringszout aan het kookwater toevoegen, dan is weken ook niet nodig.

Prei:

Prei schoonmaken. Trek het buitenste blad van boven naar beneden van de prei af en gooi het weg, het is meestal uitgedroogd en taai.
Snijd daarna lelijk donkergroen blad van de prei af en gooi het weg.
Snijd de prei, vanaf halverwege het wit naar de groene kant toe, in de lengte over de vouw in de bladeren heen door midden.
Vouw de prei als een waaier open en spoel zand en ander vuil er onder de kraan uit.
Sla, als de prei gefruit moet worden, de prei droog.
Snijd de prei overdwars in reepjes. Begin aan de groene kant en gooi het laatste witte harde stuk met de worteltjes weg.
Maak voor gekookte prei de reepjes circa 2 centimeter breed.

Pudding:

Als u op de nog warme pudding een laagje suiker strooit komt er geen vel op. Gebruik ijsblokjes om gelatinepudding snel stijf te laten worden. Neem dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid om de gelatine in te laten oplossen en vul die aan tot de juiste hoeveelheid met ijsblokjes.

Rabarber:

Doe tijdens het koken een mespunt krijt bij de rabarber. Hij wordt dan minder zuur.

Rijst:

Gekookte rijst kleeft niet aan de pan als u deze na het koken in koud water zet. Doe een paar druppels citroen in het kookwater van de rijst, deze wordt dan prachtig wit.
Is uw rijst aangebrand, schep deze dan in een schone pan, leg er een flinke korst vers brood op en leg het deksel erop. De nare smaak trekt dan in het brood.
Is de rijst aangebrand voordat hij gaar is, doe hem dan in een schone pan, giet er wat water bij en dan een snee brood er bovenop.
Aanzetten en aanbranden van rijst voorkomt u door de rijst te laten koken zonder roeren.

Selderijknol:

Leg de schijven selderijknol voor het koken een uurtje in water met azijn. Ze blijven dan prachtig wit tijdens het koken.

Slagroom:

Voeg een druppel citroensap toe aan de room, hij wordt dan sneller stijf. Slagroom wordt alleen goed stijf als het niet te warm is.
Suiker pas toevoegen als de room stijf is.
Voegt u ook nog een mespuntje bakpoeder toe, dan blijft de slagroom langer stijf. Slagroom wordt luchtiger als u per halve liter een eiwit meeklopt.

Soep:

Wilt u een vetloze bouillon dan moet u deze helemaal laten afkoelen. U kunt het vet er dan gemakkelijk met een schuimspaan afscheppen.
Laat soep zo snel mogelijk (in de kelder of voor een open raam) afkoelen, om te voorkomen dat de soep zuur wordt.
Soep krijgt geen vel als u er kleine stukjes boter oplegt.
Soep uit blik smaakt als zelfgemaakte soep als u er een scheutje sherry doorroert vlak voor het opdienen. Dit geldt vooral voor kreeften- en krabsoep.

Souffle:

U hebt voor het maken van een souffle altijd een hoge ovenschotel nodig. Hebt u die niet dan kunt u een lage schotel verhogen door er een beboterd vel aluminiumfolie omheen te binden.

Sperziebonen:

Het afhalen van bonen gaat makkelijker wanneer ze eerst even in kokend water zijn gedompeld.

Suiker:

Hard geworden suiker kunt u weer zacht laten worden door een sneetje vers brood in de zak of de bus te doen. Een paar uur afgesloten laten staan. U kunt ook een vochtige doek over de geopende pot leggen.

Tomaten:

Wilt u tomaten pellen/ontvellen, kruis ze dan van boven en van onderen even in, dompel ze vervolgens in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Leg zachte tomaten een tijdje in koud water en ze worden weer stevig.

Uien:

Schil uien onder koud water, uw ogen tranen dan minder. Wilt u uien droog houden, zet de kraan dan open terwijl u de uien schilt. Leg de uien eerst een tijdje in de koelkast en uw ogen blijven droog.
Hele uitjes of sjalotjes voor de inmaak moet u eerst even in kokend water dompelen, daarna in koud. De schilletjes laten dan gemakkelijker los.
Beginnen de uien uit te lopen, houd dan even de uiteinden in een vlammetje. Ze lopen dan niet verder uit.
Fijngehakte uien moeten zeer snel worden verwerkt, omdat ze anders een bittere smaak krijgen.
Wilt u de geur van uien verwijderen uit porselein, wrijf dit dan in met zout.
De uiengeur verdwijnt uit de koekenpan door er wat azijn in te gieten.
Denkt u dat iedereen kan ruiken dat u uien hebt gegeten, drink dan een glas melk en uw toehoorder ruikt niets.
Blokjes snijden. Snij het bovenste puntje van de ui af, pel de ui maar laat het onderste harde stukje zitten. Snijd de ui van boven naar beneden doormidden. Snijd de halve uien, op gelijke afstand van elkaar, van boven naar beneden in, laat de onderzijde vast zitten. Snij de ui dwars op de sneden door zodat er snippers ontstaan. Gooi het harde onderste stukje weg.
Ringen snijden. Snijd het bovenste puntje van de ui af, pel de ui en verwijder het onderste harde stukje. Snijd de ui overdwars in plakken.
Haal de ringen alleen als ze rauw verwerkt worden los, de ringen komen namelijk tijdens het bakken of fruiten vanzelf los uit de plakken ui.

Vastbakken:

Wanneer de pan wordt verhit voordat u er boter of olie in doet, dan zullen eieren en aardappelen