GELDERSE KOOLSOEP

Ingrediënten:

1500 gram vleesbouillon
500 gram in smalle reepjes gesneden, goed gewassen, spitskool
250 gram rundergehakt
80 gram rijst
70 gram uiringen
30 gram geraspte boerenkaas
12 gram gehaktkruiden
1/2 theelepeltje tijm
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Meng in een ruime kom het gehakt met de gehaktkruiden en de geraspte kaas tot een stevig geheel.
Draai er kleine soepballetjes van.
Zet de soeppan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit de ui tot deze glazig is, voeg de in smalle reepjes gesneden spitskool toe en laat deze enkele minuten meebakken.
Schep de kruiden erdoor, schenk de bouillon erbij, voeg de rijst en de gehaktballetjes toe en laat alles tegen de kook komen.
Temper het vuur en laat de soep een klein half uurtje boven matig vuur zachtjes garen.
Maak de soep op smaak met wat zout en peper.