UIENTAART

Ingrediënten:

500 gram gepelde en in ringen gesneden ui
50 gram rozijnen
40 gram crème fraiche
20 gram honing
20 gram poedersuiker
pakje roomboter bladerdeeg
mespuntje nootmuskaat
klein mespuntje kruidnagel
klein mespuntje kaneelpoeder
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°.
Week de rozijnen een uurtje in een kom met lauw water en laat ze dan uitlekken in het vergiet.
Vet een ruime ovenschaal goed in met olie, bedek de schaal tot de rand met de bladerdeegplakjes en prik met een cocktailprikker gaatjes in het bladerdeeg dat de bodem bedekt.
Zet de hapjespan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit de uiringen boven matig vuur tot ze glazig zijn, voeg de rozijnen toe, schep dit goed door elkaar, sluit het deksel op de pan en laat de inhoud 15 minuten bij laag vuur zachtjes smoren.
Neem het deksel van de pan, voeg de honing en poedersuiker toe, roer alles goed om, zet het vuur hoog en roerbak het uienmengsel tot het een beetje kleur begint te krijgen.
Voeg de kruiden toe, schep ook de crème fraiche bij in de pan, laat alles een paar minuten bij matig vuur doorgaren en maak het op smaak met zout en peper.
Schep de vulling gelijkmatig in de ovenschaal waarbij je rondom een randje van 1 centimeter vrijhoud, zodat het bladerdeeg daar in de oven een mooie deegrand kan vormen.
Schuif de schaal in de oven en laat deze in 15-20 minuten bij 200° gaar en goudbruin worden.
Kijk regelmatig in de oven, zonder de deur te openen, of het niet te hard gaat.
Geef er een frisse salade bij.