STOOFVLEES VAN OMA

Ingrediënten:

700 gram in grote blokjes gesneden runder stoofvlees
200 gram grof gesneden uiringen
300 gram sterke runderbouillon erbij
100 gram koud water
30 gram bloem
30 gram peperkoek
25 gram azijn
10 gram vleeskruiden
mespuntje laurierpoeder
klein mespuntje kruidnagelpoeder
100  gram braadboter

Bereiding:

Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe de braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Verdeel het vlees over de bodem van de pan en laat het aan de onderzijde bruin worden.
Schep het een keer om en laat dit ook weer aan de onderzijde bruin worden.
Herhaal dit tot al de blokjes bruin van kleur zijn.
Strooi de vleeskruiden en even later de kruidnagel- en laurierpoeder over het vlees en schep deze goed door.
Voeg de uiringen toe, laat ze meebraden tot ze glazig zijn, schenk de azijn en de bouillon bij in de pan en breng de inhoud aan de kook.
Temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat het vlees bij laag vuur uren stoven en zachtjes gaar sudderen.
Roer regelmatig door het vlees en schenk er een beetje kokend water bij als er teveel van het stoofvocht verdampt.
Het mag vooral niet droog worden in de pan.
Kruimel de peperkoek fijn, voeg deze toe als het vlees gaar is, roer deze goed door de inhoud van de pan.
Maak van bloem en water een glad papje, roer dit door het stoofvlees en laat het bij matig vuur even nagaren.