SPERZIEBOONTJES UIT DE OVEN

Ingrediënten:

1 kilo gebroken sperzieboontjes
100 gram fijngesnipperd ontbijtspek
100 gram fijngesnipperde ui
100 gram fijngesnipperde kastanjechampignons
100 gram geraspte boerenkaas
200 gram koksroom
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150°.
Doe de sperziebonen in een kookpan met ruim kokend water, laat deze in 5-6 minuten beetgaar worden en giet ze af in een vergiet of zeef.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe het ontbijtspek samen met de champignons in de pan, roerbak dit tot de champignons lichtbruin beginnen te kleuren, schep er dan de ui doorheen en roerbak deze mee tot ze glazig zijn.
Voeg de sperziebonen toe, temper het vuur, roer alles goed door elkaar en laat de boontjes even meewarmen.
Doe de inhoud van de pan in een ruime ovenschaal, schenk de koksroom er over, strooi ook de kaas over de boontjes en schuif de schaal in de oven.
Laat de bonenschotel 10-15 minuten in de oven gratineren.
Kijk regelmatig in de oven, zonder de deur te openen, om te kijken of het niet te hard gaat.