ASPERGES MET SCHNITZEL

Ingrediënten:

4 schnitzels van elk ca. 125 gram
1200 gram middelgrote asperges
250 gram koksroom
30 gram roomboter
20 gram fijngesnipperde ui
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Leg de asperges minimaal twee uur in een schaal met koud water.
Schil de asperges (met een dunschiller) vanaf 2 cm onder de kop naar beneden.
Snijd een stukje van 2 centimeter van de achterkant van de asperges af.
Zet de asperges in een kookpan met koud water, waaraan 2 theelepeltjes zout is toegevoegd op het vuur en breng dit aan de kook.
Temper het vuur als het water kookt en laat de asperges 6-8 minuten bij matig vuur heel zachtjes doorkoken,
Zet het vuur uit, laat de asperges nog 15 minuten in het kooknat nagaren, schep ze vervolgens voorzichtig uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Snij de 2 centimeter lange, ongekookte stukjes van de asperges in flinterdunne schijfjes.
Verwarm de roomboter in een steelpannetje, roerbak de aspergeschijfjes samen met de gesnipperde ui tot de ui glazig is, voeg de room toe en roer alles boven matig vuur tot een mooie egale saus.
Zet een ruime braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is. Bak de schnitzel boven redelijk vuur, schuivend door de pan tot de onderzijde mooi bruin is.
Draai hem om en bak ook de andere kant mooi bruin, temper het vuur en laat het vlees bij laag vuur nog even nagaren. Serveer de asperges samen met de schnitzel en gekookte krielaardappeltjes.
Geef de saus er apart bij.