ASPERGES MET KAASSAUS

Ingrediënten:

1200 gram middelgrote asperges
200 gram crème fraiche
150 gram in reepjes gesneden gekookte achterham
100 gram geraspte boeren kaas
50  gram paneermeel
40 gram bloem
2 in dunne ringen gesneden lente-uitjes
2 theelepeltjes Provençaalse kruiden
braadboter

Bereiding:

Leg de asperges minimaal twee uur in een schaal met koud water.
Schil de asperges (met een dunschiller) vanaf 2 cm onder de kop naar beneden.
Snij een stukje van 2 centimeter van de achterkant van de asperges af.
Zet de asperges in een kookpan met koud water, waaraan 2 theelepeltjes zout is toegevoegd op het vuur en breng dit aan de kook.
Temper het vuur als het water kookt en laat de asperges 6-8 minuten bij matig vuur heel zachtjes doorkoken,
Zet het vuur uit, laat de asperges nog 15 minuten in het kooknat nagaren, schep ze vervolgens voorzichtig uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Snij de asperges in stukken van 3 centimeter.
Zet een ruime braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is. Fruit de lente-uit ringen boven hoog vuur lichtbruin en voeg de ham reepjes toe.
Schep de bloem erdoor en voeg beetje bij beetje wat kookvocht van de asperges toe.
Blijf bij hoog vuur roeren tot een mooie gebonden saus.
Voeg vervolgens de Provençaalse kruiden, de boeren kaas en de crème fraiche toe en roer alles bij redelijk tot matig vuur goed door elkaar tot een egale saus.
Schep als laatste de asperges door de saus en doe alles in een ruime ovenschaal.
Bestrooi het gerecht met paneermeel en geraspte kaas, schuif de schaal in de voorverwarmde oven en laat de aspergeschotel in 10 minuten bij 170° een mooi lichtbruinbruin korstje krijgen.