Asperges traditioneel

Ingrediënten:

1500  gram middelgrote asperges
400 gram melk
250 gram gekookte slagersachterham
100 gram bouillon
4 hard gekookte en daarna fijngehakte eieren
1 eetlepel vers gehakte peterselie
25 gram bloem
25 gram roomboter
zout en peper uit de molen
nootmuskaat

Bereiding:

Leg de asperges minimaal twee uur in een schaal met koud water.
Zet een steelpan op het vuur, smelt de boter boven hoog vuur maar laat deze niet bruinen.
Roer de bloem met een garde beetje bij beetje door de boter en laat dit, terwijl je blijft roeren, ruim een minuutje garen zonder dat het bruin wordt.
Schenk de bouillon bij de melk.
Voeg dit beetje bij beetje toe aan de inhoud van de steelpan en blijf dit roeren tot een egale saus.
Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schil de asperges (met een dunschiller) vanaf 2 cm onder de kop naar beneden.
Snijd een stukje van 1,5 centimeter van de achterkant van de asperges af. (hier kun je prima aspergesoep van maken)
Zet de asperges in een kookpan met koud water, waaraan 2 theelepeltjes zout is toegevoegd op het vuur en breng dit aan de kook.
Temper het vuur als het water kookt en laat de asperges 6-8 minuten bij matig vuur heel zachtjes doorkoken,
Zet het vuur uit, laat de asperges nog 15 minuten in het kooknat nagaren, schep ze vervolgens voorzichtig uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Leg de asperges op een schaal, schenk een deel van de saus erover, garneer ze af met de plakjes ham, de fijngehakte eieren en bestrooi alles met de peterselie.