ASPERGESOEP

Ingrediënten:

800 gram kippenbouillon
600 gram verse asperges
50 gram crème fraiche
1 middelgrote prei
1 aardappel
1/2 eetlepel fijngehakte bieslook
1/2 theelepeltje citroensap
mespuntje nootmuskaat
braadboter

Bereiding:

Schil de asperges en snij deze in stukjes van een halve centimeter, schil ook de aardappel en rasp deze.
Verwijder van de prei het groene gedeelte en het wortelgedeelte.
Snij de rest in dunne schijven en spoel deze goed schoon.
Zet een kookpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de preiringen tot ze zacht zijn, schenk de bouillon erbij, voeg de geraspte aardappel toe en breng alles aan de kook.
Doe de aspergestukjes bij in de pan en breng de soep weer aan de kook.
Temper het vuur en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
Pureer de soep met een staafmixer, roer de crème fraiche, het citroensap en de nootmuskaat erdoor.
Proef de soep, maak deze op smaak met zout en peper en laat hem boven matig vuur nog enkele minuten zachtjes trekken.
Strooi als laatste de fijngehakte bieslook over de soep.

 

Energ. Kj

Energ. K cal

Eiwit

Koolhydraat

Vet

Vezels

Water

2072

500

6,7

21,1

41,1

5,4

370

De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente, die naast calcium, vitamine C, ijzer en natrium bevat.
Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges.
De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien.
In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.
Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort, in Nederland ongeveer twee maanden.
Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Johannes de Doper).
Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.