GELDERSE BONENSCHOTEL

Ingrediënten:

300 gram in kleine blokjes gesneden boeren metworst
400 gram prei
400 gram tomaten
400 gram bruine bonen
400 gram kidneybonen
200 gram kikkererwten
200 gram paneermeel
2 eieren
1 theelepeltje gedroogde tijm
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°.
Snij de tomaten doormidden, haal het kroontje eruit en snij de rest in blokjes van 3/4 centimeter.
Verwijder van de prei het wortelgedeelte en ca. 2 centimeter van het bovenste groene blad, snij de prei in ringen en was deze goed onder stromend water.
Smeer een ruime ovenschaal in met boter.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de prei tot deze zacht begint te worden, doe de tomaatblokjes, de kidneybonen met de saus uit het blik en de boeren metworst blokjes erbij, roer alles goed door en breng het aan de kook.
Schep de bruine bonen, de kikkererwten en de tijm erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.
Roer het paneermeel en de eieren door het gerecht en kiep alles in een ovenschaal.
Schuif de schaal in de oven en laat deze bij 180° in 25 minuten goudbruin en gaar worden.
Kijk regelmatig, zonder de oven te openen, of het niet te hard gaat.