Jan Hoencamp

ZALM MET APPEL

Ingrediënten:

500 gram in kleine blokjes gesneden lichtzure appels
200 gram in dunne plakken gesneden gerookte zalm
110 gram crème fraîche
1 kleine eetlepel fijngeknipte bieslook
fijngesneden sla of andijvie
olijfolie
4 velletjes plastic folie
4 niet al te grote koffiekopjes

Bereiding:

Neem per kopje een stukje plastic folie van ca. 25×25 cm., leg de folie in het kopje en sla de folie over de rand van het kopje.
Bestrijk dan de folie goed met wat olijfolie.
Leg de plakjes zalm in de kopjes en druk ze stevig tegen de ingesmeerde folie.
Zorg dat de zalm iets over de rand van de kopjes hangt zodat je later met de overhangende zalmflapjes de vulling kunt afdekken.
Doe de appelblokjes in een ruime kom, strooi de bieslook erover en schep dit door elkaar en schep vervolgens de crème fraiche er goed door.
Blijf rustig roeren tot alles mooi egaal doorgemengd is.
Schep dit mengsel in de kopjes, sla de zalmflapjes die over de rand van het kopje hangen over het appelmengsel en sla daarna de folie over de zalm en druk alles goed aan.
Zet de kopjes in de koelkast en laat ze ca. 1 à 2 uur doorkoelen.
Neem ze, als ze goed doorkoeld zijn, uit de koelkast en sla de folie terug.
Leg de fijngesneden sla of andijvie op een bord en zet het kopje er omgekeerd op.
Haal het kopje voorzichtig weg en haal daarna voorzichtig de folie van het zalm-appelgerecht, zodat het gerecht als een bolletje op de sla ligt.

NIMWEEGSE PIEPERS

Ingrediënten:

800 gram in blokjes gesneden voorgekookte aardappeltjes
350 gram fijngesnipperde gerookte zalm
300 gram voorgekookte broccoliroosjes
200 gram fijngesnipperde kastanjechampignons
100 gram geraspte boerenkaas
halve eetlepel vers gehakte bieslook
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Zet de pan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Roerbak de kastanjechampignons tot ze bruin beginnen te kleuren, schep de aardappelblokjes erbij en blijf roerbakken tot deze iets kleur krijgen.
Voeg de broccoli roosjes toe, laat deze even meewarmen en maak alles op smaak met zout en peper uit de molen.
Zet het vuur uit, schep de gesnipperde zalm en de bieslook door het gerecht en verdeel het over de borden.
Strooi de geraspte kaas erover en geef er komkommersalade of tomatensalade bij.