Hubert Bruls

AJAM PANGANG

Ingrediënten:

500 gram in reepjes gesneden kipfilet
10 gram kipkruiden
15 gram ketjap benteng manis
250 gram water
5 gram azijn
250 gram tomatenketchup
15 gram Franse mosterd
50 gram bruine basterdsuiker
25 gram bloem
60 gram water
2 mespuntjes sambal
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Zet de wokpan op het vuur, laat deze boven hoog vuur even warm worden en doe een flinke scheut braadboter in de pan.
Wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Leg de reepjes kipfilet in de pan, bestrooi deze met de kipkruiden en roerbak het boven hoog vuur tot het vlees lichtbruin en gaar is.
Doe de ketjap erbij en laat deze even meewarmen.
Schep het vlees uit de pan, schenk 250 gram water in de wokpan en roer de aanbaksels goed los.
Voeg de ketchup, mosterd, azijn, sambal, bruine basterdsuiker en een beetje water bij het vlees en schep alles goed om.
Blijf roeren tot de saus gaat pruttelen.
Klop met een garde 60 gram water en de bloem tot een glad papje en bind de saus ermee af.
Doe het vlees terug in de pan, temper het vuur iets en laat alles nog een klein minuutje nagaren.
Lekker met gekookte rijst of nasi en atjar tjampoer, zoetzure augurken of tafelzuur.

MANGO IJS

Ingrediënten:

500 gram in stukjes gesneden en daarna bevroren mango
200 gram ijskoude yoghurt
70 gram honing
20 gram citroensap

Bereiding:

Doe de bevroren mango in de keukenmachine en cutter ze zeer fijn.
Voeg de honing, yoghurt en citroensap toe en cutter het tot een egaal mooi ijs.
Kiep het in een kom en laat het in de diepvries nog 10 minuten opstijven.
Als je het niet direct gebruikt kun je het ijs in een goed afsluitbare diepvriesbak bewaren of in kleine, eenpersoons porties invriezen.