Rob Jaspers

Gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten:

500  gram gemengd gehakt
40  gram paneermeel
30  gram geraspte boerenkaas
15  gram Italiaanse kruiden
2  eieren
4  fijngeknipte blaadjes basilicum
400  gram gezeefde tomaat
200  gram fijngesnipperde rode ui
100  gram droge rode wijn
2  verse schoongemaakte en fijngesnipperde chilipeper
1/2  eetlepel fijngehakte oregano
1  theelepeltje suiker
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Neem een ruime kom, meng alle ingrediënten door het gehakt tot een egale stevige bal en maak er kleine gehaktballetjes van.
Schenk een flinke scheut olijfolie in de wok en verdeel het met een stukje van de keukenrol over de pan.
Doe de gehaktballetjes in de wok en roerbak deze boven hoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn, neem ze uit de pan en hou ze warm.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, roer de aanbaksels goed los, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter heet is.
Roerbak de fijngesnipperde ui tot deze glazig is, schep de chilipeper en de oregano bij de ui en roerbak dit kort mee.
Doe de gezeefde tomaat, de suiker en de wijn erbij, schep alles goed om, temper het vuur en laat de saus even zachtjes pruttelen zodat deze body krijgt.
Roer regelmatig door de saus zodat deze niet aan de bodem van de pan aanzet.
Proef de saus en maak deze op smaak met zout en peper uit de molen.

Pasta Noviomagum

Ingrediënten:

400 gram voorgegaarde pasta
300 gram gemengd gehakt
20 gram uiblokjes
150 gram gezeefde tomaat
25 gram tomatenpuree
12 gram suiker
10 gram Italiaanse kruiden
100 gram koud water
20 gram bloem
10  gram gehaktkruiden
mespuntje sambal
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Zet de wokpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, dat de bodem helemaal bedekt is als de boter warm is.
Wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe het gehakt in de pan, bak het boven hoog vuur rul door het met een spatel tijdens het bakken klein te maken en strooi de kruiden erover.
Als het gehakt bruin van kleur is, de uiblokjes erbij  en roerbakken tot ze glazig zijn.
Voeg de tomaat, daarna de tomatenpuree en als laatste de suiker en sambal toe.
Blijf roeren totdat de inhoud van de pan begint te pruttelen.
Klop met een garde het water en de bloem tot een glad papje.
Bind de saus dan met het bloempapje en laat alles nog een klein minuutje nagaren.
Proef de saus en maak hem, indien nodig, op smaak met zout en peper.
Tip:
Voeg een liter stevige bouillon toe, doe er wat gegaarde pasta of vermicelli bij, laat deze enkele minuten meewarmen, en je hebt een heerlijke pastasoep.