Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit dat voorkomt in haver, rogge, gerst en tarwe. Het zorgt voor een goede samenhang van het deeg (bijvoorbeeld brooddeeg).
Gluten wordt soms niet goed verteerd.
De darmwand kan hierbij zo beschadigen, dat ook andere voedingsstoffen niet meer via de darmwand in het lichaam kunnen worden opgenomen.
Deze ziekte heet Coeliakie en kan zich al op jonge leeftijd openbaren.
Enkele symptomen zijn groeistoornissen, vermoeidheid en een slechte eetlust. Bij Coeliakie is een glutenvrij dieet noodzakelijk.
Glutenvrij betekent een voeding zonder haver, rogge, tarwe en gerst.
Dat wil zeggen dat ‘gewoon’ brood, gebakjes, koekjes en kant-en-klaarproducten (zoals soep, jus, of saus die is gebonden met een glutenhoudend meel) dienen te worden vermeden.
Er moet dus gebruik worden gemaakt van glutenvrije graansoorten als boekweit, rijst, rijstebloem, gierst, maïsmeel, custard, aardappelmeel enz.