Indische kip

Ingrediënten:

1300 gram in stukken gesneden scharrelkip 300  gram heet water
160 gram fijngesnipperde ui
60 gram ketjap manis
50  gram vloeibare tamarinde
20 gram sambal oelek
20 gram sambal trassi
20 gram bruine suiker
2 tenen knoflook
olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100°.
Smeer de kipstukken in met de tamarinde en laat dit een half uur intrekken.
Meng in een kom de gesnipperde ui, sambal en geperste knoflook tot een brij.
Zet de wok of braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Roerbak de stukken kip boven hoog vuur tot ze goudbruin van kleur zijn, neem ze uit de pan en hou ze warm in de oven.
Doe een scheut olijfolie in de pan, roerbak het uimengsel een paar minuten bij redelijk hoog vuur, giet de ketjap en 300 gram heet water erdoor en roer ook de basterdsuiker er goed doorheen.
Leg de kipstukken terug in de pan met saus, wacht tot de inhoud begint te pruttelen, temper het vuur naar 30%, sluit het deksel op de pan en laat het vlees bij matig vuur ruim een uurtje garen.
Kijk regelmatig in de pan, roer het gerecht af en toe door zodat het niet aanzet en giet een beetje heet water bij als er teveel van het braadvocht verdampt.
Neem de stukken kip uit de pan, leg ze op een voorverwarmde schaal en schenk de saus erover.
Geef er gekookte rijst bij met Chinese zoetzure kool.