MOSSELEN

Ingrediënten:

2,5 kilo verse mosselen
250 gram gewassen, in schijfjes gesneden wortel
120 gram in ringen gesneden rode ui
200 gram witte, niet te droge wijn
klein bosje selderij
mespuntje peper
mespuntje laurierpoeder

Bereiding:

Breng in een pan ruim 2 liter water aan de kook.
Spoel de mosselen een aantal keren met schoon water in een bak of ruime schaal tot er geen zand meer vanaf komt.
Opvallend zware mosselen apart houden en nakijken, dit kunnen mosselen zijn waar zand in zit i.p.v. een mossel.
Laat ze vervolgens minimaal een kwartier in de bak met schoon koud water liggen zodat de open mosselen zich gaan sluiten.
Als er nog mosselen in de bak liggen die na die tijd open zijn even uit de bak pakken en met een lepel op de schelp tikken.
Als de mossel zich niet sluit deze niet gebruiken want die is dood.
Neem een grote kookpan of speciale mosselpan vul deze met de wortel, selderij, uiringen, laurierpoeder, peper en de witte wijn.
Giet er een liter heet water bij, breng dit boven hoog vuur aan de kook, temper het vuur iets  en laat de bouillon bij matig vuur een paar minuten heel zachtjes koken.
Doe de mosselen in de pan, vul de pan tot een derde deel van de mosselen met heet water, sluit het deksel op de pan en breng het bij hoog vuur zo snel mogelijk weer aan de kook.
Kijk niet in de pan, maar neem de pan van het vuur als de deksel beweegt en begint te dansen.
Schud de inhoud van de pan voorzichtig om met het deksel op de pan.
Doe dit heel voorzichtig en pas op dat er geen kokend water over je handen spat!
Zet de pan weer op het vuur wacht 10 seconden, zet het vuur uit en neem het deksel van de pan.
Kijk of alle schelpen open zijn.
Mochten ze niet allemaal open zijn laat ze dan nog kort even koken.
Laat mosselen nooit te lang koken want dan worden ze taai en rubberachtig.

Klassieke mosselsaus:
4 eetlepels mayonaise
1 eetlepel Franse mosterd
1,5 eetlepel witte wijn
zout en peper uit de molen