BALKENBRIJ

Ingrediënten:

400 gram varkenspoulet
1 kilo boekweitmeel
45  gram zout
20  gram balkenbrijkruiden

Bereiding:

Meng het zout en de kruiden in een plastic zakje goed door elkaar.
Vul een ruime kookpan met 4 liter koud water, doe het varkenspoulet in de pan en voeg ook 15 gram zout toe.
Breng het aan de kook, temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat het vlees boven matig vuur 2 uurtjes zachtjes garen.
Schep het vlees uit de pan in een schaal of kom. (hiervan kun je een heerlijke huzarensalade maken)
Vul de bouillon aan met kokend water tot 4 liter en breng dit aan de kook.
Roer het zout/kruidenmengsel met een garde door de kokende bouillon.
Voeg, met kleine beetjes tegelijk,  het boekweitmeel bij de bouillon en roer het constant met de garde zodat er geen klontjes ontstaan.
Roer goed over de bodem zodat de brij niet aanzet.
Als de brij te dik wordt roer dan in plaats van de garde met een stevige houten spatel.
Ga door totdat al het meel door de bouillon is gemengd en blijf roeren tot de balkenbrij gaar is.
Hij is gaar als het deeg gaat “ploffen” er komen dan luchtbellen naar boven.
Zet het vuur uit, roer nog even goed door en stort de balkenbrij in een vierkante of rechthoekige ovenschaal.
Laat deze in de keuken helemaal afkoelen en laat hem daarna 24 uur in de koelkast doorkoelen.
Kiep de balkenbrij de volgende dat uit de schaal op een snijplank, snij hem in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Schuif de plakjes in de pan en bak deze, terwijl je ze regelmatig door de pan schuift, boven hoog vuur tot de onderkant bruin is, draai ze om en bak ook de andere kant bruin.