ZUURKOOLSOEP

Ingrediënten:

600 gram varkensgehakt
350 gram soepgroenten
100 gram fijngesnipperde ui
100 gram fijngesnipperd ontbijtspek
250 gram zuurkool
2 theelepeltjes jeneverbessen
1 theelepeltje gekneusde peperkorrels
zout en peper uit de molen
braadboter

Bereiding:

Vul een soeppan met 1,5 liter koud water, doe de jeneverbessen, gekneusde peperkorrels en de soepgroenten in de pan.
Breng dit aan de kook, temper het vuur, sluit het deksel op de pan en trek dit in anderhalf tot twee uur tot een mooie bouillon.
Zeef de bouillon en hou hem warm op een laag pitje.
Zet een ruime kookpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Fruit het ontbijtspek en de ui tot deze glazig is, doe het varkensgehakt erbij en roerbak alles tot het gehakt rul en goudbruin van kleur is.
Doe de zuurkool bij het vlees, roerbak het een paar slagen mee, schenk ook de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
Temper het vuur, sluit het deksel op de pan en laat de zuurkoolsoep een klein uur bij matig vuur zachtjes garen.
Proef de soep en maak hem indien nodig op smaak met zout en peper uit de molen.
Geef er roggebrood en katenspek bij.