LAMSBOUT MET KNOFLOOKSAUS

Ingrediënten:

1     kilo lamsbout zonder been
25  gram Italiaanse kruiden
25  gram Franse mosterd
2    eetlepels vers gehakte oregano
braadboter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 90°.
Verwijder het vet dat aan de buitenkant van de bout zit.
Leg de bout in een ruime platte ovenschaal, wrijf hem goed in met de kruiden en bestrijk de bout vervolgens met de mosterd.
Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Leg de lamsbout in de pan, bak het vlees bij hoog vuur in 8-10 minuten rondom goudbruin, neem het uit de pan, leg het in de ovenschaal en giet de braadjus over het vlees.
Schuif de schaal midden in de oven op het rooster en laat de lamsbout 2,5 uur zachtjes garen bij 90°.

Maak in de tussentijd een warme knoflooksaus van:

20 knoflookteentjes, 300 gram groentebouillon, 125 gram crème fraiche, 20 gram tomatenpuree, 2 eetlepels vers gehakte oregano en zout en peper uit de molen.

Pel de knoflookteentjes, kook deze 30 minuten heel zachtjes in de groentebouillon.
Pureer dit samen met de tomatenpuree en de crème fraiche fijn met de staafmixer en meng de fijngehakte oregano erdoor.
Proef de saus, breng deze op smaak met zout en peper uit de molen en dien de knoflooksaus heel warm op.