GELDERSE STOVERIJ

Ingrediënten:

500  gram in blokjes gesneden doorregen runder stoofvlees
1  liter vleesbouillon
1  kilo in blokjes gesneden aardappelen
500  gram in blokjes gesneden winterwortel
500  gram grof gesnipperde ui
200  gram grof gesnipperde venkel
30  gram azijn
3/4  theelepeltje laurierpoeder
1/2  theelepeltje nootmuskaat
1/2  theelepeltje kruidnagelpoeder
30  gram bloem
80  gram koud water
40  gram roomboter
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Zet de braadpan op het vuur en laat deze boven hoog vuur even warm worden.
Doe een flinke scheut braadboter in de pan, wacht tot het schuim verdwenen is en de boter lichtbruin van kleur is.
Doe het in blokjes gesneden rundvlees in de pan en laat de onderkant mooi bruin worden.
Schep het een keer om en laat het weer bruin worden.
Herhaal dit tot alle blokjes bruin van kleur zijn.
Voeg de bouillon, azijn, laurierpoeder en kruidnagelpoeder toe, breng dit aan de kook, temper het vuur iets, sluit het deksel op de pan en hou dit bij matig vuur 2 uur zachtjes tegen de kook.
Doe de aardappelblokjes, venkel, wortel en ui bij de bouillon en laat dit een half uurtje zachtjes mee garen.
Giet het kookvocht over in een kookpan en bewaar dit.
Doe de roomboter bij in de braadpan, strooi ook de nootmuskaat over het gerecht, zet het vuur hoog en roerbak alles nog 2 minuten.
Maak van de bloem en het koude water een papje, bind het stoofpotje hiermee af, temper het vuur en laat alles nog een minuutje nagaren.
Proef de stoofschotel en maak hem indien nodig op smaak met zout en peper uit de molen.